Lancelot Video



Webinar of Livestream maken, hoe doe je dat?

Een van de meest effectieve manieren om met je doelgroep in contact te komen is een livestream opzetten. Of dit nou voor online les is, een zakelijke meeting of voor je online marketing, het is een van de meest betrokken vormen van videocontent. Wil je een webinar of livestream maken, maar wil je dit wel gelijk goed doen? Dan kan er een hoop bij komen kijken. Gelukkig kan Lancelotvideo je op weg helpen.
In dit artikel zetten we alle tips & tricks over hoe je dit nou goed kan aanpakken. Van camera en software tot een goed verloop. Aan het einde weet je hoe je van A tot Z hoe je een professionele en effectieve webinar kan maken.

Welke programma’s kan je gebruiken voor je livestream?

Er zijn talloze programma’s en platforms waar je op kan livestreamen. Elk platform heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. We gaan een aantal opties toelichten waarvan wij denken dat je ze zou kunnen toepassen, maar dit zal uiteraard geen complete lijst zijn. Wil je liever specifiek advies, neem dan gerust contact met ons op.
Er zijn in ieder geval grofweg 3 manieren om een webinar te organiseren, die we hieronder uiteraard toelichten.

Webinar: Makkelijk en gratis

Wil je graag simpel beginnen en niks aan het platform uitgeven? Dan kan je gratis livestreamen zonder veel voorbereiding op bijvoorbeeld: Youtube, Facebook, Instragram of Zoom. Op Youtube, Facebook en Instragram heb je dan ook nog eens het voordeel dat je op je eigen social media zit. Mensen die je dan volgen krijgen dan een melding dat je live bent gegaan. Dat is wel zo makkelijk om je webinar te vullen.
Het voordeel van Zoom is dat je een ingebouwde functie hebt om je scherm te delen. Dat is handig bij een zakelijke meeting met veel grafieken die je wilt laten zien. Het nadeel is alleen wel dat het tot 40 minuten gratis is, daarna moet je ervoor betalen. Zoom heeft overigens ook een aparte webinar-functie.

Webinar: Gratis & uitgebreid

De bovengenoemde platforms kun je ook op een complexere manier gebruiken, door een tussenstap toe te voegen.
Een van deze (gratis) programma’s heet OBS. Hiermee kan je de functionaliteiten van je livestream uitbreiden. Een populaire betaalde optie is Wirecast.
Deze programma’s geven je de mogelijkheid om meerdere videobronnen te gebruiken om te streamen. Dit kan je camera dus zijn, maar ook je computerscherm en powerpoint. Het handige aan een programma als OBS is dat je dit allemaal van tevoren kan klaarzetten, zodat je tijdens de livestream kan schakelen.

Webinar: betaalde platforms

De derde en laatste methode is door je webinar of livestream te maken via een betaald platform. Dit is dan een platform die speciaal is ontwikkeld voor webinars of livestreams. Twee voorbeelden zijn bijvoorbeeld WebinarGeek of GoToWebinar. Het voordeel hiervan is dat je geen extra programma’s nodig hebt om je livestream tot een succes te maken (ook al kan je ook hier bijvoorbeeld OBS gebruiken). Deze livestream programma’s hebben zelf al de functionaliteit om verschillende videobronnen te gebruiken. Daarnaast hebben ze vaak nog extra handige functies, zoals de mogelijkheid om je kijkers ergens voor te laten inschrijven. Je kan dan direct e-mailadressen verzamelen.
Deze platforms zijn daarentegen wel betaald, soms zijn ze zelfs erg prijzig. Daarnaast moet je ook meer moeite doen om je kijkers in de livestream te krijgen, wat bij social media bijvoorbeeld makkelijker is.

Wil je eigenlijk wel live?

We hebben het natuurlijk nu gehad over hoe je live moet gaan, maar wil je eigenlijk wel livestreamen? Als je dit leest wil je dit waarschijnlijk doen, maar het is altijd goed om er even bij stil te staan. Op verschillende social media kan je ook gewoon video’s uploaden met een chatfunctie. Hierdoor kan je alsnog de interactieve ervaring aanbieden voor je doelgroep.
Ook bij de verschillende webinar platformen is er de mogelijkheid om te kizen voor verschillende opties. Natuurlijk is een livestream maken een mogelijkheid, maar je kan ook een video van tevoren een video maken. Dit geeft je mogelijkheid om bijvoorbeeld actiever te zijn in de chat.
‘On demand’ is bijvoorbeeld ook een optie. Dan kan de doelgroep de video gewoon bekijken wanneer het hem of haar uitkomt. Het voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld nog wel de optie tot inschrijven hebt, wat je niet bij bijvoorbeeld Youtube hebt.
Welke keuze je neemt is afhankelijk van een aantal criteria hieronder.

Hoe is je internet?

Als je je livestream ook echt live wilt doen, zal je internet snel genoeg moeten zijn. Het beste resultaat heb je met een internetkabel. Dit is vele malen betrouwbaarder dan een wifi verbinding. Wil je zeker weten dat je internet er niet uitklapt tijdens je livestream? Dan raden wij aan om een internetkabel te gebruiken voor je livestream.
Wil je toch wifi gebruiken? Zorg dan dat er geen dingen worden gedownload via hetzelfde netwerk om een trage verbinding te voorkomen.

Test je livestream

Doe alsjeblieft een test voordat je live gaat. De meeste platforms hebben een fucntie ingebouwd om live te gaan, zonder het gelijk met de wereld te delen. Op deze manier weet je zeker dat je livestream goed klinkt, er goed uit ziet en dat de verbinding goed genoeg is. Daarna kan je eventueel nog veranderingen maken als de kwaliteit niet goed genoeg is. Dit is namelijk lastiger als je al live bent.

Wees verstaanbaar

Een van de meest afleidende dingen in een livestream is een slechte audio kwaliteit. Check daarom altijd eerst je geluid voordat je begint. Een goede (externe) microfoon is aan te raden om je boodschap zo duidelijk mogelijk over te brengen.

Wees zichtbaar

Als je ervoor kiest om zelf in beeld te gaan, is het belangrijk dat de kwaliteit van het beeld ook goed is. Controleer daarom altijd het beeld voordat je begint.
Je kan natuurlijk een normale camera gebruiken, bijvoorbeeld je telefoon met een statief of een goede (externe) webcam.
Het beste resultaat krijg je echter wel alleen met een professionele camera en verlichting.
Hier kunnen wij uiteraard mee helpen.

Wil je hulp bij het plannen en uitvoeren van je livestream?

Wij hebben nu een paar praktische tips gedeeld, maar bij een livestream komt nog zo veel meer kijken. Zoals hoe plan je je webinar of livestream of welke lichten gebruik je voor de livestream.
Lancelot video heeft een achtergrond in de theaterwereld en daarom hebben we veel ervaring in het vertalen van jouw verhaal van idee naar beeld.
Wil je meer weten over onze aanpak? Neem dan vooral contact met ons op!

Ik wil een bedrijfsfilm

Tof! Stuur ons een bericht via ons contact formulier, en wij komen zo snel mogelijk met een vrijblijvend voorstel. Heb je verder nog vragen? Deze kun je ook hier stellen.